Sobre l'Associació

La meva foto
Barcelona, Spain
Benvinguts al blog de l'Associació d'Antics Alumnes del Màster en Psicologia Forense i Criminal, impartit al IL3 - Universitat de Barcelona, i dirigit pel Dr. Antonio Andrés Pueyo. Aquí trobareu informació sobre l'Associació, els seus serveis i activitats que desenvolupa i organitza per als seus associats a més d'estrenyer els llaços amb els antics alumnes i fomentar la seva vinculació mitjançant la participació en aquesta. // Bienvenidos al blog de la Asociación de Antiguos Alumnos del Master en Psicología Forense y Criminal, impartido por IL3 - Universidad de Barcelona, y dirigido por el Dr. Antonio Andrés Pueyo. Aquí encontrarás información acerca de la Asociación, sus servicios y actividades que desarrolla para sus asociados además de estrechar los lazos con los antiguos alumnos y fomentar su vinculación mediante su participación en ésta.

dilluns, 30 d’abril del 2012

Interior presenta el Nou Model d'abordatge policial contra la Violència masclista i domèstica a la Regió Policial Camp de Tarragona

El director general d’Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez; el cap de la Regió Policial Camp de Tarragona, l’intendent Jaume Giné, i el cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà, el sotsinspector Raül Aguilar, van presentat ahir, en roda de premsa a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Tarragona el nou model d’abordatge policial contra la violència masclista i domèstica.
 
Aquest nou model d’abordatge policial suposa una millora en les tasques de seguiment, protecció i atenció que realitzen els agents dels grups d’atenció a la víctima (GAV) a les víctimes de violència masclista i domèstica. Per millorar l’eficàcia i l’eficiència d’aquests agents dels GAV se’ls ha dotat d’una nova solució tecnològica per atendre a les víctimes que incorpora vint-i-un nous procediments i instruccions policials i una nova eina de valoració policial del risc.
 
El nou model d’abordatge policial contra la violència masclista i domèstica va superar amb èxit una prova pilot a la comissaria de L’Hospitalet de Llobregat, i ja està operatiu a la Regió Policial Metropolitana Sud, Central i Ponent. Aquest nou model d’abordatge policial s’implementarà de forma gradual a la resta de regions policials al llarg d’aquest any, i es preveu que estigui plenament operatiu el 2013.
 
Una de les principals eines d’aquest nou model d’intervenció policial és la solució integral d’atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica (SIAV-VMD). Aquesta solució tecnològica registra tota la informació relacionada amb l’entorn de la víctima: expedient policial, tipus de delicte, situació familiar, situacions de multireincidència i de maltractament sistemàtic per part de l’agressor. D’aquesta forma, els grups d’atenció a la víctima podran fer un seguiment més eficaç, seguint un protocol d’atenció i prevenció homogeni a tot el territori.
 
Una altra eina d’aquest nou model d’intervenció policial és la valoració policial del risc de la víctima. Per analitzar la situació de risc policial de la víctima es durà a terme un qüestionari de valoració del risc policial que tindrà en compte una sèrie d’indicadors crítics que permetran objectivament definir el nivell de protecció-seguiment que requereix la víctima i que incorporaran la valoració i ponderació dels indicadors per part de l’agent que realitza el qüestionari.
El resultat d’aquesta valoració policial del risc determinarà el nivell de protecció adequat per a cada víctima.
 
La valoració policial del risc es composa de tres elements: els indicadors de valoració del risc policial; els indicadors de sospita, que permetin identificar els aspectes externs de l’entorn/habitatge, els aspectes/actituds de l’agressor i els aspectes/actituds de la víctima. I finalment, la recollida sistemàtica i progressiva de factors de risc i de protecció de l’entorn més immediat de la víctima i el seu entorn social per anar millorant en el coneixement de l’entorn de les víctimes.
 
La solució integral d’atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica (SIAV-VMD) defineix tres nivells de protecció: Alt, Mitjà i Baix, i un quart supòsit que és l’absència de risc. En funció del risc s’establiran diferents nivells de protecció policial.
 
 
La RPCT fa 3.903 seguiments a víctimes de violència masclista i domèstica
 
Aquest nou model d’intervenció policial s’emmarca dins del Pla de Seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica, que desplega la Unitat de Suport d’Atenció a les Víctimes (USAV), adscrita a la Direcció General d’Administració de Seguretat, i que col·labora estretament amb el centenar d'agents que formen part dels grups d’atenció a la víctima de les diferents Àrees Bàsiques Policials.
 
Actualment a la Regió Policial Camp de Tarragona hi ha destinats 18 agents i que fan un total de 3903 seguiments a víctimes de violència masclista i domèstica.
 
Al 2011, els agents de la RPCT van atendre 1.466 víctimes de violència masclista a l’àmbit de la parella, van efectuar 738 detencions i es van registrar 1.477 denúncies. Pel que fa a la violència masclista a l’àmbit familiar, els agents van atendre 236 víctimes, van efectuar 111 detencions i es van registrar 207 denúncies.
 
L’objectiu del Pla de Seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica és fer un pas endavant en la prevenció dels maltractaments amb una orientació cap a l’entorn de la víctima i amb una clara voluntat de coordinació amb altres departaments de la Generalitat, i amb d’altres institucions i actors destacats en la lluita contra la violència masclista molt especialment amb l’Institut Català de les Dones i amb el suport de la societat civil a través del patrocini com l’Obra Social la Caixa.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada